O Klubu

Novosadski bridž klub (NSBK) je, posle BTBK, najstariji klub u sadašnjoj Jugoslaviji. Osnovan je u novembru 1982. na inicijativu nekolicine entuzijasta iz Novog Sada: Petra Aranickog, Franje Nađa (koji, nažalost, više nisu među živima), Milana Hadžića, Ratimira Doroškog i drugih.

Već na početku Klub je okupio relativno veliki broj igrača, kako onih koji su bridž naučili ranije, u inostranstvu ili drugim domaćim klubovima, tako i početnika koji su svoje prve bordove odigrali u NSBK (posle prvog kursa, od četrdesetak polaznika ostalo je dvadeset troje!)

Tokom osamdesetih, NSBK je vrlo uspešno radio. Redovno su organizovana zvanična klupska takmičenja, novosadski igrači su redovno učestvovali na svim turnirima u Jugoslaviji i postizali značajne rezultate. 1983. i 1985. u Novom Sadu su održana timska prvenstva Jugoslavije, na kojima se pojavljivalo i po 60 timova. Sredinom osamdesetih, Novi Sad je četiri puta bio domaćin Kupa Gradova – velikog timskog takmičenja na kojem su se, pored domaćih, pojavljivali i timovi iz inostranstva (uglavnom Mađarske i Rumunije). NSBK je tada svake godine organizovao i majstorske turnire.

Devedesete su bile godine opadanja za NSBK, kao i za celu zemlju. Tek poslednjih par godina klub je povećao članstvo i posete turnirima. Ipak, novosadski igrači su imali – i još imaju – značajnu ulogu na nacionalnim turnirima. Kup Gradova je oživljen 1998. pod imenom “NS Open”.

Od 2007. godine u Novom sadu deluje još jedan bridž klub. Grupa bivših igrača NSBK osnovala je klub NS-1.

Danas, NSBK ima oko 40 aktivnih igrača. Turniri se održavaju ponedeljkom i četvrtkom od 18.30 u hotelu “Aurora”, Beogradski kej 49b. Predsednik kluba je Aleksandar Stokuća.

NSBK je član Bridž Saveza Srbije.