BAM PRVENSTVO NOVOG SADA 2020.

Propozicije

 

      1. BAM prvenstvo Novog Sada 2020. igra se 30.1. i 6. 2. 2020., sa početkom u 18:45. Format takmičenja je Berger, a  broj bordova po meču zavisi od broja prijavljenih timova. Ekipe učesnice mogu se dogovoriti da se igra dvokružni Berger. Mečevi se obračunavaju po skali 2 poena (MP) za pobedu na bordu, 1 MP za nerešen rezultat i 0 MP za poraz na bordu. Dva prvoplasirana tima iz Bergera igraju finale sa prenosom (tačka 6). Pobednik Prvenstva je ekipa koja osvoji više MP u finalu, računajući i prenos.

      2. Timovi mogu imati najviše 6 igrača. Dozvoljena je sudijska zamena za 3 borda u meču. Ukoliko se ekipa ne pojavi, odnosno kompletira, nakon 20 min. od početka meča, gubi taj meč kontumacijom. Ekipa može da izgubi kontumacijom najviše dva meča.

      3. Tempo igre je 7,5 minuta za bord, plus 10 minuta za obračun. Za svakih 5 minuta kašnjenja preko predviđenog vremena za meč, timovima (odnosno, timu koji je prouzrokovao kašnjenje) sledi kazna od po 1 MP.

      4. Ekipa za bye dobija 60% maksimalnog mogućeg broja MP. U slučaju kontumacije, nedužna ekipa dobija najpovoljniji rezultat od:

-  60% maksimalnog broja MP;

-  Sopstvenog dotadašnjeg proseka MP;

-  Protivničkog negativnog proseka MP iz dotadašnjih odigranih mečeva.

U slučaju da ekipa istupi iz takmičenja pre polovine odigranih mečeva, svi dotadašnji mečevi koje je odigrala se brišu. Ukoliko istupi nakon polovine odigranih mečeva, primenjuje se pravilo o kontumaciji.

      5. Konačni plasman ekipa u Bergeru se (po prioritetu) određuje na osnovu:

-  Ukupnog broja osvojenih MP;

-  Ukupnog broja osvojenih MP u mečevima protiv ekipa koje su osvojile isti broj MP na turniru;

-  Ukupnog broja pobeda u svim odigranim mečevima;

-  Žreba

      6. Finale igraju dve prvoplasirane ekipe iz Bergera. Finale se igra na 12 bordova. Pritom, prvoplasirana ekipa prenosi u finale 1 MP. U slučaju da na turniru učestvuje bar 6 ekipa, učesnici se mogu dogovoriti da se pre finala igra polufinale, prva protiv četvrte ekipe sa prenosom 3 MP, i druga protiv treće ekipe sa prenosom 1 MP.

     7. Kotizacija po timu je 1200 dinara. Kotizacija za učeničke timove je 600 dinara. Celokupan iznos kotizacije plaća se na početku turnira i ide u nagradni fond. Dve prvoplasirane ekipe dele nagradni fond u odnosu 60:40. Ako na turniru učestvuje manje od 5 ekipa, onda ceo nagradni fond pripada pobedničkoj ekipi.